1. Home
  2. /
  3. ENDURO SLJEME NP & FLOW DAY 2023

ENDURO SLJEME NP & FLOW DAY 2023

No results found.

 ENDURO SLJEME NP & FLOW DAY 2023

MTB Enduro Race – Nacionalno Prvenstvo, ENDURO SLJEME NP & FLOW DAY 2023, održalo se u subotu 21. i nedjelju 22. listopada 2023. Sljeme,  Zagreb. Vrijeme nas je odlično poslužilo! U subotu ujutro je bilo polu oblačno do sunčano, popodne i noć okrenulo na kišu, ali je zato nedjelja bila fenomenalna i bez oblačka. Tek je na četvrtoj etapi krenuo pljusak, svi su se zgrozili i prisjetili nedavne utrke Downhill Sljeme, ali srećom bilo je prolazno i sve se brzo očistilo.

Novi seniorski prvak Hrvatske u Enduru (kategorija M1) u nedjelju je na Medvednici postao Fran Bošnjak (BBK Šišmiš). Fran je tako nakon osvajanja nacionalnog prvenstva u olimpijskom krosu došao i do naslova u Enduru na čemu mu iskreno čestitamo.

Organizator Nino Ružička se prisjetio jedne zanimljivosti: „Još u doba prvih početaka MTB-a Franov otac, Tomislav Bošnjak, nadimka Instruktor, i ja, sudjelovali smo i bili u konkurenciji Alpe Adria kupa, Svjetskih i Europskih, prvenstvenih i kup utrka. BBK Šišmiš iz Samobora klub je oca Tomislava i boje kluba sada brani mladi Fran. Tomislav je sada član HGSS-a i lijepo je vidjeti kako se ta ljubav i genetski kod prema brdskom biciklizmu prenio i na sina. “

U četiri etape je za 19 tisućinki Fran nadmašio ukupno drugoplasiranog Slovenca Luku Berginca (DH Visit Pohorje), srebro je osvojio aktualni prvak u MTB spustu Ivan Bašić (Coast Riders), a broncu Jakov Svilokos (BGK Tuškanac). Brži od svih ostalih bio je pobjednik u kategoriji M2 Lovel Matijaš (Coast Riders).

U ženskoj kategoriji su pak nastupila sestre Čičin Šain iz BBK Orlov Krug. Bruna je bila ukupno brža od Dore te je tako osvojila naslov nacionalne prvakinje i svoje prvo zlato.

Najbrži u juniorskoj kategoriji bio je Tin Čuljević (BBK Mirakul).

Nino komentira: „Bošnjak je napravio malu pogrešku u doslovno zadnjem zavoju i ulasku u posljednji šumski odsjek, prije cilja posljednje etape, ali uspio je zadržati vodstvo. Luka Berginc je potrgao mjenjač i lanac prilikom prvog gap skoka, također u posljednjoj etapi, na stazi DH Legends i bez lanca ušao u cilj s minimalnim zaostatkom iza Bošnjaka. Svaka čast, poput Aarona Gwina!“

Čule su se i velike pohvale u izradi, poziciji i ritmu nove staze Green Line (Divlja ruža) koja je bila u trećoj etapi.

„Ime staze Green Line prvotno je bilo zamišljeno po određenoj težini i elementima izrade. Otvarale su se nove vizije i dorađivala se iz dana u dan, iz sata u sat pa je i težina dobila svoj štih i na prijedlog ekipe, uz nekoliko prijedloga Bike Parka Sljeme, izglasano je novo, jače ime koje u stvari prati autora i jačinu izrade te postaje: Divlja Ruža.

Po komentarima sudionika natjecanja, kažu, jedna od najboljih staza na Sljemenu, koja ispada puno brutalnija nego što smo prvobitno zamislili, ali jako nam je drago radi toga.

Tamo nam je još preostalo uređenje off-camber kosine na njenom gornjem dijelu, što još nismo stigli završiti radi ukupnog obima posla na pripremama nacionalnog prvenstva.“, rekao je Nino Ružička, direktor utrke.

Počeli smo izvještaj s vremenom pa ćemo ga tako i završiti. Naime, upravo su vremenske nepogode i razlog zašto se je umjesto u lipnju održala četiri mjeseca kasnije.

Nino Ružička: „Nakon cjelogodišnjih priprema i plana utrke Nacionalnog prvenstva u Enduru za 2023 godinu (planirano za 18. lipnja 2023. godine) i izradu svih zamišljenih staza Bike Parka Sljeme, unutar kojeg se i trebala u cijelosti održati utrka s prvotnim datumom, morali smo sve prebaciti sve na 22. listopada. A sve to zbog proljetnog konstantnog lošeg vremena i olujnog nevremena koje je zadesilo Zagreb i Sljeme ljetos, te je novi tajming izrade ušao u plan novog datuma za listopad.

Kako su pripreme u stvari krenule odlično, na interes i zadovoljstvo Grada Zagreba stigao je prijedlog da se utrka spoji također i sa južnom stranom u dogovoru sa korištenjem nove Žičare Sljeme!“

Pogledajte fotografija i video uratke na stranici BIKE PARK SLJEME.