1. Home
  2. /
  3. Downhill Sljeme 2023 & 20chocolate DH Cup

Downhill Sljeme 2023 & 20chocolate DH Cup

Downhill Sljeme 2023 & 20chocolate DH Cup

Usprkos katastrofalno lošem vremenu praćenog olujnim vjetrom, pljuskovima i neprekidnom kišom, susnježicom i neviđenim blatom koje nas je zadesilo baš za vikend, u nedjelju 24. rujna 2023. godine Sljeme je gorilo od uzbuđenja prije starta utrke Downhill Sljeme 2023 Nacionalnog prvenstva & 20chocolate Downhill Cup serije iznad Zagreba.

Od srca se ZAHVALJUJEMO svima koji su sudjelovali u organizaciji utrke – partnerima, sponzorima, volonterima, organizacijskom odboru i radnicima na stazi, dobrim prijateljima skijašima, medijima Nove TV, Mtb.hr, Mtb.si i posebno HVALA svim natjecateljima koji su hrabro izašli na start treninga i utrke.

Čestitke svim natjecateljima na odličnim rezultatima, a posebno onima s rekordnim vremenima utrke, ukupnim i pojedinačnim postoljima po kategorijama te našim novim osvajačima svjetskih Uci bodova novih Nacionalnih prvaka.

Preuzmite pdf dokumente s rezultatima.

Organizator utrke DH Sljeme 2023 Nino Ružička i organizacijska ekipa.

Fotogalerija: 24. 9.  2023. godina

DH Sljeme: Blato, kiša i orkanski vjetar ne zaustavljaju vješte i odvažne

Fotografije: Anže Furlan

Na blatnoj trećoj rundi serije 20chocolate Downhill Cup na stazi DH Legends iznad Zagreba organizator utrke Downhill Sljeme 2023 u ime Hrvatskog biciklističkog saveza Nino Ružička dodijelio je i naslove prvaka 2023. godine. Luka Berginc i Hana Kranjec Žagar izbili su elitno postolje.

Nakon dugog ljeta bez domaćih utrka u brdsko-biciklističkoj formuli 1 konačno je nastavljen 20chocolate kup serije utrka u spustu. Za treću utrku udružili smo snage s Hrvatima, odnosno organizatorom DSR – Bike Park Sljeme na čelu sa pionirom
Hrvatskog brdskog biciklizma, nekadašnjim reprezentativcem i izbornikom Hrvatske Mtb reprezentacije, kao i višestrukim prvakom Hrvatske u spustu Nino Ružička koji je i dodijelio ovogodišnje naslove državnih prvaka u spustu na utrci na Sljemenu iznad Zagreba.

Na 1900 m dugoj stazi DH Legends s 270 m visinske razlike pored i uz skijaške staze na sjevernoj strani Sljemena, koju su organizatori oživjeli prošle godine nakon 17 godina pauze, ove je godine obilježeno i 30. obljetnica prve DH Sljemenske utrke (koji je 1993. godine održan s druge strane brda, ispod gondole). Ove je godine, dodano nekoliko novih atraktivnih segmenata i cilj je pomaknut nešto niže, a staza produžena.

Na Sljemenu unatoč lošim vremenskim izgledima, u nedjelju su na utrku stigla 102 vozača iz Hrvatske i Slovenije. Nakon subotnje kiše, kada je staza bila otvorena za vožnju, i noćnog nevremena, kiša je u nedjelju prestala padati, no na startu je i dalje puhao jak olujni vjetar. Staza se do kraja utrke, naravno, nije osušila, ali to nije posebno omelo najbrže vozače.

Berginc ostaje neporažen, ali…

U finalnoj vožnji, koja donosi i pola boda za serijski poredak, branitelj naslova Hrvatske Ivan Bašić (Coast Riders) imao je najbolje vrijeme muške elite kategorije s 3 minute, 2 sekunde i 26 stotinki. On je za 2,82 sekunde bio brži od slovenskog prvaka Luke Berginca (DH Visit Pohorje) i stekao pravo da kao posljednji izađe na stazu u kasno popodnevnoj završnici. Treći je bio Matic Kokelj (Wolf Racing Team) sa 5,92 sekunde zaostatka za Bašićem.

Iznenađujuće, dobru sekundu brži od Bašića bio je slovenski majstorski prvak Boštjan Volf (Wolf Racing by Wheelbase). Volf je startao pola sata ranije, no uvjeti se nisu bitno razlikovali od onih koje je kasnije doživio elitni vozač.
U finalnoj vožnji Volf je značajno popravio svoje vrijeme na 2:55.10 i bilo je zanimljivo vidjeti kako će se U17 i U19 vozači i elita nositi s novim rekordom staze.
Prije posljednja tri elitna vozača vodio je slovenski enduraš David Ivartnik (Golovec Trails) s vremenom 3:05.50, dobru sekundu i pol ispred Gašpera Jurečiča (DGK Pohorje – Spank Team). Kokelj je bio brz i zauzeo vruću klupu s prednošću od nešto manje od četiri sekunde. Bašić je također popravio svoju izvedbu i poveo u obrani naslova hrvatskog državnog prvaka, ali mu je nedostajalo samo tri minute. Berginc je još jednom pokazao zašto je trenutno vladar na nacionalnim smotrama. Pobijedio je u vremenu 2:55,44. Čast najbolje izvedbe finala ipak je pripala veteranu Volfu.

Konačni rezultati – elitni muškarci

1. Luka Berginc (Slo, DH Visit Pohorje) 22:55.44
2. Ivan Bašić (Cro, Coast Riders) +5.11
3. Matic Kokelj (Slo, Wolf Racing Team) +6.25
4. David Ivartnik (Slo, Golovec trails) +10.06
5. Gašper Jurečič (Slo, DGK Pohorje – Spank Team) +11.67

Izvrstan prvi pokušaj Hane Kranjec Žagar

U ženskoj kategoriji nastupile su četiri mlade slovenske natjecateljice. Najbrža u plasmanu i finalu bila je juniorka Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), krosašica koja je iskoristila priliku posudbe opreme od kluba i okušala se u svom prvom spustu u povijesti. Uspješan pokušaj! U finalu je drugo mjesto pripalo Ani Inkret (Calcit Bike Team), koja je pobijedila prošlogodišnju pobjednicu Sljemena Tinu Smrdel (MBK Črni Vrh). Tina je bila druga u vožnji nositelja, ali je izgubila dosta vremena u finalu kada je pala.

Izvrsni rezultati –žene
1. Hana Kranjec Žagar (Slo, Rajd Ljubljana) 3:47.33
2. Ana Inkret (Slo, Calcit Bike Team) +5.42
3. Tina Smrdel (Slo, MBK Črni Vrh) +27.59

Brzi U17 muškarci

U kategoriji master slavio je Volf ispred novog veteranskog prvaka Hrvatske Vena Vrbanovića (BK Opušteno) i Rožleta Meseca (Golovec trails). Kod juniora U19 svoju prvu pobjedu ostvario je Maks Oblak (ŠD Supersnurf) ispred Nina Popovića (Rajd Ljubljana) i suigrača Matjaža Francija Selana. Muškarci U17 bili su zapravo brži od U19. Ovdje je slavio Matija Lačen (KK Črn trn) s izvrsnim vremenom 3:02.52 ispred Vida Berlota i Maksa Strune (obojica KK Završnica). Pobjeda je otišla i na Črn trn u kategoriji dječaka U15, gdje je najbrži bio Jurij Antler ispred Gabriela Nosana i Aljaža Šava (obojica Calcit Bike Team).
U najmlađoj kategoriji U13 slavio je Gaj Palčič (Rajd Ljubljana) ispred Lorena Mohara i njegovog suigrača Gala Novaka.Kategorija amatera ponovno je bila brojna i brza, zahvaljujući pobjedniku Berislavu Topolu (BK Stvaramo staze), bivšem elitnom prvaku Hrvatske, s vremenom 3:03.33. Slijedili su Jošt Štrucelj i Patrik Bašelj.

Finale na Pohorju!

Četvrta i posljednja utrka serije 20chocolate Downhill Cup 2023 sada je potvrđena. Bit će to Kenda DH Pohorje u Mariboru, a datum je 8. listopada 2023. Slijede propozicije i prijave.

Partner utrke / Race partner

Fotogalerija: prisjetimo se 2022. godine